sábado, 23 de marzo de 2013

Per poder entrar a Gaza has de ser metge o periodista, per poder sortir-ne, simplement no ser palesti.


Publicat al periodic el3devuit de Vilafranca del Penedes, el 22.3.2013


Gaza de fet, no esta bloquejada nomes per Israel. Encara que no es reconegui  obertament, ho esta tambe per la comunitat internacional. Per poder arribar, has de passar a mes de la frontera habitual en tots els paisos, les fronteres normatives del teu pais d'origen, i d'Egipte, i  ser metge o periodista perque et deixin arribar a la frontera propiament dita, i signar una declaracio de que si et fereixen o et maten, et compromets a no reclamar res a Egipte ni tu ni els teus hereus. Amb sort, els tramits duren 3 setmanes.

Despres de correr aquesta carrera d'obstacles i viatjar 3 dies des de Vilanova a Gaza, vaig arribar cansada i nomes em va revifar la gran hospitalitat de companys i amics i naturalment un te amb menta.


Foto M.M.F.
Dimecres passat vam anar al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, a visitar a la Sra. Amna Hjazsi que va perdre el seu marit Fo'ad Khalil Hjazi de 46 anys, i els seus fills Mohammed i Suhaib de 4 i 2 anys quan un avio israelia va llencar una de les 100 bombes del 19 de novembre passat, ferint al menys a 15 persones mes, entre ells a la mare i altres fills. Durant la "Operacio Plom Fos del 2008" ja havien perdut un fill de 17 anys.

 La mare encara te un coagul de sang al cap i no saben encara si es operable o no. Ara queden 7 persones, l'avia, la mare, 4 fills i 2 filles, d'entre 2 i 21 anys.


A casa de la familia Haszi, a Jabalia.

Dissabte vam anar a Rafah a la commemoracio del dese aniversari de la mort de l'activista de pau nordamericana Rachel Corrie, de 23 anys, atropellada  3 cops per una excavadora militar israeliana mentre ella i els seus companys del ISM intentaven protegir una llar palestina de ser enderrocada. L'acte va ser molt emotiu. Una nena palestina va llegir una carta adrecada al President Obama  http://marpalestina.blogspot.co.il/2013/03/querido-presidente-barack-obama.html#more en la que demanava que deixessin de financar a Israel i d' enviar-li armament perque durant l'atac del 2008-2009 en la denominada Operacio Plom Fos havien mort mes de 350 criatures petites  i el novembre passat 30 criatures mes, apart de 1.100 i 160 adults respectivament. 

Criatures palestines a Rafah, Gaza, homenatjant Rachel Corrie - Foto M.M.F.


Diumenge es van sentir a intervals fortes explosions que a mes de 4 ens posaven el cor en un fil, pensant que ens estaven atacant a ciutat de Gaza. Al no haver internet ni electricitat vam trigar a esbrinar que provenien del Nord  i del Sud-Est de Gaza on els avions F-16 israelians estaven  llencant bombes de so que tenen com a finalitat esverar la poblacio.

Aquest dimecres, abans de que arribes el President Obama, un grup d'activistes palestins i internacionals han aixecat un poblat de tendes de campanya que han anomenat Ahfad Younis,  en terres que apartenyen als pobles de Al-Issawiyeh, Eizariya, Al-Tor, Anata i Abu Deis,  a l'est del Jerusalem ocupat, en un area que el govern Israelia denomina E1 i on vol aixecar 4.000 assentaments. http://palsolidarity.org/2013/03/as-obama-lands-palestinians-erect-new-bab-al-shams-neighbourhood/ Els organitzadors han subratllat que: "Una administracio que ha utilitzat el veto 43 de 79 vegades (entre 1979 i 2011) en suport d'Israel i contra els drets palestins, i que dona un ajut militar a Israel de 3 bilions de dolars anualment, no pot contribuir positivament a aconseguir justicia ni drets pel poble palesti."  



I be, veurem que donen de mes aquests dos propers dies de visita. Esperem que no es cumpleixi aquella vella dita d'un refrany castella: "Reunion de pastores, oveja muerta". Per si d'acas, segueix la resistencia activa noviolenta a Palestina.

Maria del Mar Fernandez
Ciutat de Gaza 20.3.2013


(Disculpes per la manca d'accents, degut a que l'ordinador aci a Gaza no en te)

No hay comentarios:

Publicar un comentario